Kleurrijke man in Kathmandu.

De zes reistrends voor 2019: steeds bewuster reizen

Het is ontzettend interessant om te zien hoe alles in de wereld zich ontwikkelt. Zo ook de nieuwste reistrends. De laatste jaren zijn we steeds massaler en vaker gaan reizen met zijn allen. De ooit zo verre wereld is dichterbij dan ooit. En hoewel het natuurlijk geweldig is dat al het moois op de wereld steeds eenvoudiger wordt om in het echt te zien, heeft dat ook zo zijn impact op de aarde en zijn bevolking. En op ons als reizigers zelf.

Een van de reistrends voor 2019 is volgens trendwatcher Tessa aan de Stegge dan ook dat we juist niet meer de massa willen opzoeken als Nederlanders, maar onze eigen unieke plek in de wereld willen vinden. Ook al is dat dicht bij huis. Daarbij willen we een steeds kleinere voetafdruk achterlaten in het gastland waar we op vakantie gaan, en wereldwijd onze ecologische impact verkleinen.

De reistrends voor 2019 zijn veelbelovend, interessant en positief. En daarom deel ik ze graag met jullie. Ze komen allemaal uit het onderzoek van Tessa aan de Stegge, dus als je nog meer over deze onderwerpen wilt weten, verwijs ik je graag door naar haar website.

De zes reistrends voor 2019 volgens reistrendwatcher Tessa aan de Stegge

De detourvakantie

Nederlanders willen geen overtourism meer, maar liever de massa ontwijken. De belangrijkste reden hiervoor: we willen liever een vakantiebeleving die als persoonlijke ervaring voelt dan een dertien in een dozijn-vakantie gevuld met drukte. En dit krijgen we voor elkaar door niet naar de standaard bestemmingen te gaan die al bezocht worden door duizenden toeristen, maar juist door naar de plekken af te reizen waar bijna niemand komt. Waar je net zo goed kunt genieten van de natuur, cultuur en het weer, zonder dat je deze ervaring moet delen met talloze andere toeristen. Deze vorm van detourism, oftewel de detourvakantie, zal steeds meer groeien als reistrend in 2019.

Reizen in een groep

Reizen in een groep begint steeds populairder te worden onder Nederlanders. Denk daarbij niet alleen aan families en groepen vrienden die samen op reis gaan, maar ook aan groepsreizen voor singles en groepsreizen voor mensen met dezelfde interesses als ondernemen, koken en yoga. Een van de populairdere activiteiten op het moment: een safari maken met een groep. Ook community camping is een reistrend in 2019 aan het worden, waarbij gelijkgestemde kampeerders en particuliere kampeerplekken samenkomen door middel van bijzondere evenementen.

Cocon vakantie

Wat zou voor jou de belangrijkste reden zijn om op vakantie te gaan? Voor veel mensen is het om na een jaar hard werken rust en ontspanning te vinden. Dat is niet zozeer iets nieuws, maar de invulling aan deze reden begint wel andere vormen aan te nemen. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld een verblijf in wereldwijde hometels, waarbij hotels zo ingericht zijn dat ze voelen alsof je thuiskomt, met een gezamenlijke maaltijd aan een knusse keukentafel in de avond en een woonkamer om te ontspannen met andere gasten. Op deze manier wordt het reizen net wat comfortabeler, maar ben je toch weg van huis.

Doe goed, voel goed op reis

We lezen steeds meer in de media wat voor negatieve invloed het massale reizen op de aarde en de mensen kan hebben. Daarom willen we als Nederlanders graag wat terugdoen om toch een positievere draai aan het reizen te geven. Dit doen we in 2019 op heel veel manieren, van het reduceren van ons plastic verbruik op onze vakantie tot meewerken aan een beach clean-up van bijvoorbeeld Trash Hero World. Alle kleine beetjes helpen, en die gedachte lijkt in 2019 alleen nog maar meer te groeien.

Fix trip

Uit het onderzoek van Tessa aan de Stegge kwam ook naar voren dat steeds meer mensen op reis gaan om fysiek of mentaal een flinke boost te krijgen. Van yogavakanties tot vakanties naar bestemmingen waar totaal geen dataverkeer is zodat je een digital detox kunt ondernemen. Daarbij ontstaan er steeds meer initiatieven voor specifieke groepen. Neem nu bijvoorbeeld de mumcation voor moeders die me-time nodig hebben of painmoons om door een moeilijke periode in je leven te komen. Reizen werkt helend en steeds meer mensen willen deze positieve effecten van het reizen ook zelf ervaren.

Microavontuur

Als laatste van de zes reistrends voor 2019 wordt de microavontuur genoemd: kleine avonturen dicht bij huis. Want ook onze eigen omgeving heeft vaak veel meer te bieden dan mensen in eerste instantie denken. De groei in microavonturen zit ‘m vooral in gebrek aan vakantie-uren en vakantiegeld, maar ook in het vermijden van al te veel gedoe op reis. En wat mensen dan graag in de buurt van thuis doen? Roadtrips maken, kamperen en vooral lekker nietsdoen. Dat klinkt toch ook niet verkeerd als een vakantie.

Deze reistrends voor 2019 komen uit het onderzoek van reistrendwatcher Tessa aan de Stegge. Omdat ik zelf als reiziger steeds bewuster probeer te reizen en het belangrijk vind dat reisorganisaties hier ook meer op gaan inspelen, deel ik ze graag met je. Alle credits gaan uiteraard naar Tessa.

Geen reactie's

Geef een reactie