Digital nomad | Content voor de reisbranche | Tekstschrijver | Reizen | Corrector

Hierom is een digital nomad inhuren echt niet anders dan anders

Eindelijk heb je iemand gevonden die misschien best weleens bij jouw bedrijf past als freelance tekstschrijver / marketeer / vormgever of waar je dan ook naar op zoek bent. Je neemt contact op met die persoon en dan kom je erachter dat het een digital nomad is. Je enthousiasme zakt meteen weg, want is het vooral niet heel erg lastig om met een digital nomad samen te werken? Waarom zou iemand sowieso een digital nomad inhuren?

Als je echt nog nooit met een digital nomad hebt gewerkt, durf ik er een wedje op te leggen dat deze gedachte wel een keer in je opgekomen is. Maar eerst nog even kort over wat een digital nomad eigenlijk is. Als ik een blik op Wikipedia werp (foei!), staat er deze omschrijving:

Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.

Hier hoef ik niets meer aan toe te voegen. Says it all. Het is exact de juiste beschrijving en precies wat ik doe. Maar we gaan het nu niet over mijn bestaan als digital nomad hebben (oké, ik zal misschien een aantal voorbeelden noemen). We gaan het hebben over waarom een digital nomad inhuren echt niet zo verschillend hoeft te zijn dan het inhuren van elk ander persoon.

Een digital nomad inhuren, waarom zou je het doen?

Als ik iemand hoor twijfelen over het inhuren van een digital nomad, weerleg ik die gedachte graag met een vraag: wat is het verschil dan uiteindelijk met een zelfstandige die wel fysiek in Nederland is? In mijn ogen is er bijna geen verschil, maar dat komt misschien doordat ik zowel zelfstandige in Nederland ben geweest als dat ik als digital nomad in het buitenland werk. Daardoor kan ik het beter anders zeggen: uit eigen ervaring weet ik dat het verschil niet groot is. Twijfel je hieraan? Dan weet ik bijna zeker dat zojuist een van de volgende vooroordelen door je hoofd is geschoten.

Vieren jullie dan niet altijd vakantie?

Ha, was het maar zo. Maar nee, ook digital nomads werken gewoon hard. Natuurlijk zullen we gemiddeld wat meer van de wereld zien, wat vaker tijd doorbrengen op het strand en misschien een keer een kokosnoot extra leegdrinken. Maar al die dingen moeten wel ergens van betaald worden. En dat gaat niet door de hele dag met je billen op een hagelwit strand te liggen.

Voor mijzelf durf ik te beweren dat ik meer uren werk sinds ik als digital nomad werk dan ik thuis deed. Je hebt namelijk heel wat om naar uit te kijken na het werk en bent daardoor extra gemotiveerd om goed door te werken. Net als in Nederland hou ik het liefst een ritme voor mijzelf aan, zodat ik zo productief mogelijk ben. Dat betekent doorgaans op tijd opstaan (er zit zelfs een wekker van HEMA in mijn backpack), tot halverwege of het einde van de middag werken en daarna tijd voor ontspanning. Weinig spannends aan, hè. Al neem ik natuurlijk wel de vrijheid om mijn planning eens om te gooien als er een goede reden voor is.

Ja, maar dat tijdsverschil is toch gewoonweg irritant?

Tenzij je met een spoedklus komt dat echt heel, héél veel haast heeft, hoeft het tijdsverschil echt geen enkel probleem te zijn. Digital nomads zijn hoogstwaarschijnlijk niet jouw hele werkdag te bereiken, maar is dat ook echt nodig?

Op dit moment werk ik vanuit Nieuw-Zeeland en loop ik tien uur voor op Nederland. Vaak kijk ik daarom in de avond mijn inbox nog een keer na, om te zien of ik belangrijke berichten heb ontvangen die op antwoord wachten. Als ik eenmaal naar bed ga, heeft het merendeel van de Nederlanders in elk geval alweer de lunch achter de kiezen zitten. Veel meer tijdsverschil dan wat ik nu heb met Nederland kan je niet hebben, dus zal er altijd wel een moment zijn gedurende de dag dat we elkaar kunnen spreken. Een digital nomad inhuren zorgt er dus echt niet meteen voor dat het contact er minder op wordt, misschien zelfs wel efficiënter.

Digital nomad inhuren | Content voor de reisbranche | Tekstschrijver | Reizen | Corrector

Kan ik een digital nomad wel vertrouwen?

Ja, natuurlijk! Dat een digital nomad niet altijd in Nederland zit betekent niet gelijk dat hij van de aardbodem verdwenen is en ineens niets meer van zich laat horen gedurende het uitvoeren van een opdracht. Ik neem Fernweh Media net zo serieus als een baan in loondienst bij een bedrijf. Eigenlijk nog veel serieuzer, omdat het mijn eigen bedrijf is en ik niet anders meer zou willen. Ik wil graag goede content maken, heb de ambitie om te groeien en wil mijzelf blijven ontwikkelen. Opdrachtgevers zijn dus enorm belangrijk voor mij om deze doelen te realiseren. Ik weet zeker dat dit voor andere digital nomads net zo goed geldt. Hoe zouden we anders onze leefstijl vol kunnen blijven houden? Niet!

Kunnen jullie het reizen en het werken dan wel goed combineren?

Dat zal per digital nomad verschillen, want ja, dat reizen is natuurlijk gewoon heel aantrekkelijk. Maar voor mij is dat geen probleem. Ik doe namelijk de twee dingen die ik het allerliefste doe: reizen en schrijven. Dus is schrijven over reizen een geweldige combinatie voor mij. Ik vind het dan ook helemaal geen probleem om ergens langer stil te blijven zitten om te werken. Ik heb ook niet de ambitie om de hele wereld te zien en hou er juist van om lekker rustig te reizen en een omgeving echt goed te leren kennen. Dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Een serieuze digital nomad zal er in elk geval altijd voor zorgen dat het werken niet lijdt onder het reizen (en andersom).

Is het internet wel goed genoeg onderweg?

Dat verschilt per bestemming. Een digital nomad hoeft ongetwijfeld niet midden in de jungle of boven op een berg proberen verbinding te maken met internet. En in sommige landen is het internet nu eenmaal gemiddeld sneller dan in andere landen. Maar: internet is tegenwoordig overal en altijd te vinden als je het nodig hebt (tenzij dus in die jungle etc…). Je zult je verbazen waar je soms een razendsnelle internetverbinding kan vinden. Als digital nomad zorg je er ook echt wel voor dat je zeker weet dat je naar een plek gaat met een goede internetconnectie. En soms kan een dag offline werken ook geen kwaad. Reizen zorgt voor een heleboel inspiratie en frisse ideeën.

Is een digital nomad inhuren iets voor jouw bedrijf?

Ben je nu nog steeds niet overtuigd dat een digital nomad inhuren iets voor jouw bedrijf is? Ik zou zeggen, laat het mij bewijzen als je toevallig op zoek bent naar een tekstschrijver of iemand die jouw social media-kanalen kan bijhouden. Praten we daarna weer verder ;-).

Geen reactie's

Geef een reactie